2022. november 8., kedd

 Pár évvel ezelőtt volt szerencsém belenézni a Zsolnay, majd később a Pécsi Porcelángyár formakönyvébe. A sok érdekesség és információ mellett már akkor megtetszett egy kettős figura, de az ismert nevek mellett a két fókát ábrázoló szoborhoz tartozó nevet nem tudtam kiolvasni. Jankovicsra tippeltem, de bárhol kerestem a művészt, sehol nem találtam semmit. Később a figurát is megláttam "élőben" egy pécsi kereskedés kirakatában, de messze túl volt az ára a kereteimen, hiszen ritkán előforduló darabról van szó. Mivel a pécsi porcelánok nem a gyűjtésem fő vonulata, fejben elengedtem ezt a figurát. 




Nehéz a kutatást és a hétköznapi életet összeegyeztetni, de vannak napok, amikor mindent félretolok és szívesen elmerülök ebben a világban újra és újra. Az Iparművészeti Lektorátus levelezésében néha váratlan dolgokat talál az ember. Például egy nevet. 1958-as levelekből mazsoláztunk, amikor egy abban az évben kiírt kisplasztika pályázaton új név jött szembe. Jakovits József. Mellette, hogy a figura neve, kettős fóka. Bingó. Megvan a név. De ki lehet a művész? Természetesen rögtön a gyárral való kapcsolatát kezdtem keresni és rengeteg érdekességet találtam róla, de porcelánról egy szót sem. 

Jakovits József autodidakta volt. Festő, grafikus és szobrász. 1945-ben feleségül vette Vajda Júlia festőművészt, az Európai Iskola tagja volt. 1945 és 48 között nagyon termékeny alkotói korszaka volt, szobrai egyharmadát ekkor készítette. 

1946-ban elkészült alumíniumból a Hármas fókák - játszó fókák szobra is:

Egészen biztosan innen ihletődött ez a porcelán kisplasztika is. 

Ami nem is olyan kicsi, mert 18 cm magas. 

1948-ban elvették a műtermét, nem dolgozhatott két évig. 1950 és 55 között az Állami Bábszínház műhelyét vezette - ahol többek között Országh Lili is dolgozott - majd a győri Kisfaludy Színházban kapott munkát. Egyetlen köztéri szobra a Korányi TBC Gyógyintézetben áll. 1961 és 65 között készítette a Napórát. Még 4 terve volt, de mivel nem valósultak meg, a szerző megsemmisítette őket. 1965-ben Amerikába emigrált, ahonnan hazatért 1987-ben. Ott műhely híján a festészet felé fordult.

Nagyon kivonatos összefoglalómból is látszik, hogy sok helyen, sokféle alkotás fűződik a nevéhez, de porcelánról sehol egy fél szó sem esik. Örülök, hogy sikerült a figurához tervezőt azonosítani, hiszen elsősorban ezért indult ez a blog, hogy kiderüljön kik állnak a tárgyak mögött. 

Jakovits József:



Update: Megtaláltam az eredeti szobrot egy külföldi gyűjteményben. :)



Igaz itt : cím nélkül - szerepel 

Collection: Dr. Miklós Müller and Jan S. Keithly - New York, USA.


Majoros Hédy csempekép

Csodálatos csempekép Majoros Hédytől. 




Egy kép az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből is: 


 

Szepesi Magda

 Egy újabb név. Viszont sajnos csak ennyi.  Szepesi Magda. Természetesen megint valami mást kerestem, amikor egy cikkhez tartozó képen ismer...