2023. március 14., kedd

Csekovszky Árpád - kerámia cica gyertyatartó

Csekovszky Árpád neve hallatán talán minden kerámia kedvelőnek elsőként a színes városképek ugranak be, a jellegzetes Cseko jelzéssel az oldalukon. De ezeknél sokkal sokrétűbb az életműve és szerencsére ápolják az emlékét, weboldal és múzeum is őrzi az alkotásait. 

Csekovszky Árpád 1931-ben született Csikóstöttösön, Baranya megyében. Budapesten az Iparrajziskolába járt 1946-tól 1951-ig, majd az Iparművészeti Főiskolára 1951-től 56-ig. Mestereinek Gádor Istvánt és Borsos Miklóst tartotta. 

1957-től már a Főiskola kerámia szakosztályát vezette. De sem a cím, sem a hatalom nem érdekelte, csak a művészetnek és a tanításnak élt. Az oktatás mellett minden idejét alkotással töltötte a Rákosligeten, 1962-ben megépített műtermében. 

A kezdetekben készített játékos, mázas kerámiáit felváltották a nyers, samottos, konstruktív ábrázolású darabok. 

Épületkerámiákat is készített, az országban sok helyen találkozhatunk a munkáival. Katt ide

A most bemutatott cica figura az 50-es évek végén készülhetett, tehát a korai darabok közé tartozik. 







Érdekessége, hogy a mi darabunknak ugyanott látható repedése, mint a Csekovszky gyűjteményben szereplő darabon. :) Itt meg lehet nézni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szepesi Magda

 Egy újabb név. Viszont sajnos csak ennyi.  Szepesi Magda. Természetesen megint valami mást kerestem, amikor egy cikkhez tartozó képen ismer...