2023. március 6., hétfő

Kucs Béla szobrok

 Kucs Béla 1925-ben született Ózdon. Eredetileg bányász és gyári munkás volt. Szobrászi tanulmányait a Derkovits Kollégiumban kezdte Medgyessy Ferenc irányításával. ( A Derkovits Kollégium 1946 és 49 között működött. A képzőművészeti előképzettség nélküli, ámde tehetséges fiatalok művészeti nevelését, képzését szolgálta. ) 

1948 és 1953 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Medgyessy mellett Pátzay Pál és Mikus Sándor voltak a mesterei. 

Kezdetben életteli munkásfigurákat készített, később jelentek meg telt aktjai. 

A bánszállási bányászcsalád gyermekének is elsődleges feladat volt a kenyérkereset. De ő  már a kétkezi munka mellett is a kezébe akadó kövekből, fából mintázott, először munkatársai legnagyobb csodálatára. Az első szabad május 1-jén már megrendezi első kiállítását 45-ben. Innen már csak alkot. Nem mindig gondtalan, de alkotói érdekeiben rendkívül gazdag az életútja. Egy korábban megfogalmazott ötletét Szentendrén valósítja meg. Egy gyönyörű ősparki környezetben, olyan, Európában is egyedülálló természeti - művészeti együttest alakít ki, ahol 70 szobrászművész, mintegy 145 alkotása kerül mindenki számára elérhető emberléptékű közelségbe. 

A nagy számú köztéri szobra mellett - amelyeket itt gyűjtöttek össze - kisplasztikái készültek terrakottából és porcelánból is. 

Az itt látható két alkotása is ezekre példa. 


Kucs Béla






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szepesi Magda

 Egy újabb név. Viszont sajnos csak ennyi.  Szepesi Magda. Természetesen megint valami mást kerestem, amikor egy cikkhez tartozó képen ismer...