2023. március 15., szerda

Majoros János csempekép

             Majoros János és Majoros Hédy a 60-as évek elején készítettek csempeképeket. 

A most bemutatott darab Majoros János munkája: 

Majoros János 1947-ben kezdte meg tanulmányait. A későbbi főiskola akkor még akadémia volt. Eredetileg belsőépítésznek készült, de Gádor István javaslatára keramikusnak tanult. A főiskola elvégzése után nem kaptak munkát felségével, Hédyvel, így segítséget kértek Gádortól, mesterüktől. Mindez nyáron történt, ő kérte, hogy ősszel keressék fel újra. Addigra vett nekik egy műtermet a Cházár András utcában, építtetett nekik egy kemencét és így el tudtak indulni a pályán. Egyébként más tanítványait is segítette, ahogy tudta. később a tanítványok természetesen ezt viszonozták, segítettek neki nagyobb munkái kivitelezésében. 


Majoros János szavai: 

 Nekem azt jelentette a Gádor munkásság, hogy ezzel a mesterséggel, a kerámiával mindent meg lehet csinálni. Ha kaptam egy feladatot, akkor mindig volt egy olyan előképem, hogy ezt a Gádor hogyan csinálta meg, vagy hogyan csinálta volna meg? És mindezen túl hihetetlen szorgalom, hallatlan akarás volt az Öregben: fantasztikus, hogy mennyit dolgozott, és mindig meg tudott újulni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szepesi Magda

 Egy újabb név. Viszont sajnos csak ennyi.  Szepesi Magda. Természetesen megint valami mást kerestem, amikor egy cikkhez tartozó képen ismer...