2023. április 18., kedd

J. Seregély Márta

Seregély Mártával 2019-ben volt szerencsénk találkozni két alkalommal, akkor sikerült többet megtudnunk a pályájáról. Rengeteg ismert figura fűződik a nevéhez de igazi ritkaságok is. 


J. Seregély Márta a Liget utcai műhelyben


RETROHUNGARY:  Hol születtél? 

SEREGÉLY MÁRTA: Szombathelyen. 1935. július 14-én. 

R: Ott is éltetek? Ott is jártál iskolába?

SM: Igen, minden iskolát ott végeztem és ott is érettségiztem.1953-ban kerültem fel Pestre.

R: Akkor egyenes út volt a főiskolásra? 

SM: Nem, nem, édesapám egy szabóságot vitt, kisiparos volt, alkalmazottakkal, mindennel, és ugye nem kell mondanom, hogy annak 1948-ban vége lett. Ezzel tulajdonképpen a gyerekkoromnak is. 1949-ben kerültem gimnáziumban és 1953 -ban érettségiztem. Édesapám biztatására jelentkeztem a Főiskolára, de nem oda kerültem ahova akartam. Textiles akartam lenni, de nem vettek fel. Mondták, hogy készül egy díszítő szak, kerámia, porcelán, ötvös, szóval ez egy ilyen gyűjtő szak volt.

R: Jó döntés volt?

SM : A szívem mindig textiles volt, de  jól éreztem magam. Kis szak volt, így néha átjárhattam a textilesekhez. A Tormánéval és a Bolbánéval együtt jártunk. Örülök, hogy apám biztatott, mert a főiskola csodálatos korszak volt. Jó hangulat volt, csodálatos tanárok, Gorka, Borsos Miklós, és ők hozták magukkal a rajztanárokat akiket ők jónak tartottak, a mintázókat, szobrászokat.

R: Egyedül éltél Pesten?

SM: Nem szerettem volna kollégiumban lakni így egy szombathelyi barátnőmmel közös albérletben éltem. Jó volt, hogy az ember a saját lábára állt.  

R: Nehéz volt?

SM: Nekem könnyű volt a saját lábamra állni. A művészettörténethez, a történelemhez is közelebb került az ember, itt voltak a múzeumok, kiállítások. Ez azért akkor nagy dolog volt, szabadon élni a világban.

R: Te voltál a művész a családban?

SM: Én tulajdonképpen nem tartom, soha nem tartottam művésznek magamat. Ez az igazság, ez is egy érdekes dolog. Még a diplomámon is az van, hogy tervező iparművész, és én inkább tervezőnek tartom magam. A művészetet sokkal nagyobbra tartom mint én voltam.

R: Kik voltak a példaképeid?

SM: A tanárok közül a Borsos meg a Gádor. Azok mindenképpen, szakmailag a Borsos az egy csoda volt, mint tanár is csodálatosan tudott oktatni.

R: Akkor te még a Gádorral is találkoztál?

SM: Volt egy kiállításunk az Iparművészeti Múzeumban, azt ő nyitotta meg, de akkor ő már nagyon idős volt. Gorka Lívia is ott volt a látóhatáron, de ő nem tanított a főiskolán.

R: A családból valaki folytatta a művészi pályát? 

SM:  Tulajdonképpen a fiam, építész lett. 

R: A tanárokon kívül kivel volt jó kapcsolatban?

SM: A többi szakról inkább a keramikusokkal voltunk jóba. Kumpost Évával például. Csodálatos dolgai voltak, de idő előtt meghalt. Ő tüneményes figurákat gyártott, ragyogó volt.

R: Volt egy saját világa. 

SM: Igen igen. Barátok voltunk és nagyon tetszett , hogy ő szabadon dolgozhatott.

R: Diploma után hogyan kerültetek be az iparművészetet koordináló, irányító rendszerbe, ki mondta meg, hogy hova menjetek?

SM: Megkaptuk a diplomát és a minisztérium megmondta ki hova megy.

R: Mindenki kapott egy borítékot?

SM: Szó szerint, szó szerint. Ők mondták meg, hogy engem például Herendre küldenek. Nagyon jó lett volna ott maradni, csak én előtte mentem férjhez, épp kisbabát vártam. Jó volt, hogy havonta kétszer háromszor mentem Herendre, de aztán én ott nem tudtam így beilleszkedni. Megszületett a fiam, aztán én a gyerek születése után mondtam, hogy én ezt a gyerek mellett nem tudom már csinálni. 

R: Úgy működött, hogy aki tehetséges akkor azt az Iparművészeti Tanács felkarolja, vagy ott is kellettek kapcsolatok?

SM: Nem, nem kellett, abszolút tehetség alapján ment. Akkoriban volt ott a Juhász Laci bácsi. Nekem az Iparművészeti Tanács nagy segítség volt, mert segített meggyőzni az ipart, hogy erre szükség van. Ez a terület fontos volt, az Iparművészeti Tanács ezt jól látta. A Juhász Laci meg kifejezetten kedves volt. Mindenben benne volt.

R: Vajon miért nem látták be az ipar képviselői, hogy nem azokat kell gyártani, amit 100 évvel ezelőtt?

SM: Még ha belátták volna is hiába, mert szinte semmi mögött nem volt ipar, nagyon nehezen mozdult minden, és mindenhol vízfejek voltak. Az Iparművészeti Tanács nagyon aktív volt, kiállítást szerveztek, pályázatokat írtak , viszont az az igazság, hogy az ipari háttér nem volt meg semminek.

R: Egy ilyen pályázaton az Ágnessel első díjat nyert.

SM: Igen, de evvel vége is lett. Nem igen gyártották, vagy csak keveset, mert a kereskedelem nem kérte. A gyárakon is múlt, nem akarták gyártani kereslet híján. 

R: Egy nagyon fontos részt átugrottunk, mi volt a diplomamunkád 1958-ban?

SM: Egy reggeliző készletet kellett tervezni.

R: Kinek kellett tervezni? Mert azt tudjuk, hogy a Zumpfe Klárának például a Royal Szállodának kellett terveznie.

SM: Nekünk ilyet nem kellett, ők később diplomáztak. A mi időnkben ilyen l'art pour l'art volt, megmondták , hogy ez legyen, egy reggeliző készlet, amiben benne van a tejes, kávés, vajtartó, tea stb.

R: Készült róla dokumentáció?

SM: Semmi, a főiskolának volt, ők végigfotózták.

R: Ott sajnos nincs meg. Neked megvan belőle valami?

SM: Mi itthon használtuk , de aztán kikoptak.

R: Egy darab sincs? :)

SM: Nincs, nincs, az az igazság ebből a szempontból hanyag voltam nagyon. Ezt nagyon sajnálom.

R: Később gyártották valahol?

SM: Sajnos nem.

R: Mert másoknál találkoztunk ilyennel.

SM: Kiével?

R: Zumpfe Kláráéval és Antóniáéval. Ők együtt voltak Pécsen, bekerült a formakönyvbe a készletük. Klárától egy tálat és egy vázát vett meg a gyár, Antóniától is egy tálat, és egy picike tartót vett meg a gyár, be is került a kínálatba. Egyébként te hol csináltad a diploma munkádat?

SM: Herenden. Hát ez egészen rendkívüli, mert sem tőlem, sem Egértől (Torma Istvánné) nem vettek meg formát.

R: Herend után végül mi történt?

SM: Nagy kegyet gyakoroltak velem, és benyomtak Kőbányára.

R: Ki nyomott be Kőbányára?

SM: Az építésügyi minisztériumhoz tartoztak a porcelángyárak. Ott volt egy ipari osztály, ahol Simó József volt az iparigazgató, ő volt ennek az ágazatnak a feje. Régebben Herenden volt kézi festő, és később lett belőle igazgató a minisztériumban. Ő intézte el. 

R: Gondolom volt hátszele?

SM: Nem nem nem, ez akkor így ment, például volt olyan igazgató Herenden aki gipszmunkás volt. Ez kérem politika.

R. Ez befolyásolta a munkádat?

SM: Nekem nem volt ilyen gondom, de máshol nyomasztó lehetett a légkör. Herenden nem volt ilyen nyomott a légkör, de ugye akkor mi még friss főiskolások voltunk, azt gondoltuk ránk semmi nem vonatkozik, hogy nekünk sok mindent szabad. 

Szóval én meg a Tormáné együtt mentünk el a Simóhoz, az iparigazgatóhoz, a főnökhöz. Van ez az új helyzet, hogy született egy gyerekem. Most mit csináljak, álljak ki az iparból? Erre a Simó mondja, hogy ne, a világ kincséért sem, mert az volt a szlogen, hogy dolgozót, fejlesztőt az iparba. Az volt a teória, hogy az ipar tervez, és minden csodálatos lesz. Sajnos emögött viszont nem volt technika. Ami például külföldön volt, az már akkor behozhatatlan volt.

R: Ti láttátok miket készítenek külföldön?

SM: Igen, az Iparművészeti Tanács külföldi újságokat rendelt.

R: Utazhattatok is? 

SM: A hetvenes években már mehettünk ipari vásárokba, a nyolcvanak években pl Lipcsébe, és akkor a szemünk szánk eltátottuk, hogy mi van ezen a területen.

R: Milyen volt gyárban dolgozni?

SM: Háááááááát, úgy indultunk, hogy reggel hétre kellett kint lenni, és délután négyig ott kellett maradni. Viszont a tervezői munka nem így működik, olyan nincs, hogy ezt reggeltől estig csináljuk.

R: És akkor mit csináltatok?

SM: Volt hogy egymást beszéltük ki. :) Alig vártam a négy órát, hogy hazajöhessek. De ezt az Istennek nem értették meg, hogy egy ilyen munka nem így működik, valamikor éjjel találtam ki, mit kéne csinálni, de ott a gyárban négykor mindig abba kellett hagyni. Hiába, ezt nem lehet 8-tól 4-ig csinálni, Ez is az oka volt az örökös konfliktusnak, hogy ezt az ember nem bírja így csinálni. Volt, hogy nem bírtam, és itthon csináltam meg a modellt az asztalon, gipszből, vagy plasztilinből. A gyárban a  gipszműhely közvetlenül ott volt velünk egy térben, jötte- mentek az emberek. Kivitelezés közben már oké, de főleg akkor mikor nem tisztult még le, hogy mit akarok, akkor ez nagyon zavaró volt.

R: Miben tudott még segíteni az Iparművészeti Tanács? 

SM: Az Iparművészeti Tanács kiharcolta, hogy hetente legyen egy alkotó nap, de ezt sajnos később elvették. Pedig akkor például el lehetett menni az állatkertbe mintázni. Nehéz idők voltak ilyen szempontból. De volt benne jó is. Nem akadályoztak, ha pályázatokra készültünk, dolgozhattunk rajta ott is.

R: A pályázatokról honnan hallottatok?

SM: Az Iparművészeti Tanács írta ki azokat. Mindig személyre szólóan értesítettek minket, és meghatározták , hogy mit kell csinálni. Például óvodai étkészletet dekorral együtt. Az jól sikerült, díjat is kaptam.  Fehér kréta papírból vágtam ki a formákat, az hozta a porcelán hatását. Sajnálom, hogy ezt nem tettem el, ez ott maradt a gyárban, a Liget utcában.

R: Volt e az Iparművészeti Tanács mellett aki segített?

SM: Volt egy állandó segítőnk, egy szobrász , a Huszár Imre, és főleg a figurákban adott tanácsot. A Tanács közvetítette őt, a gyár könnyen elfogadta.  Sokat segített nekünk, főleg nippekben.

R: A fiatalokon kívül már ott dolgozott ekkor Balogh Béla. Mit tudni róla? 

SM:  Ő nem az Iparművészeti Főiskolán tanult, hanem volt egy ilyen ipari rajziskola, ő ott tanult. Az Iparművészeti Múzeumban volt ez az ipari rajziskola. Ő korban jóval mögöttünk volt, nagyon sok szép dolgot csinált.  A gyárban ő volt a tervező, mikor mi odakerültünk. Teljesen süket volt, de egy szimpatikus, helyes, rendes ember volt. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk vele kommunikálni. 

R: Volt közöttetek rivalizálás? 

SM: Nagyon családias volt a kollektíva, hamar összeszoktunk . Aztán az átalakításokkal sok minden megváltozott. Például amikor Hollóházához kerültünk Kőbánya után. 

R: Volt olyan amivel nem szerettél foglalkozni?

SM: Jaj, hát sok volt. Ezeket a barokk dolgokat nem kedveltem Hollóházán. 

R: Mit csináltál volna szíved szerint?

SM: A hetvenes évek vége felé a bimbó vázáimat nagyon szerettem.

R: Milyen díjakat kaptál?

SM: Rengeteg díjat kaptam, de semmilyen hatással nem volt az életemre. Jól esett, de semmilyen hatással nem volt senkire. Azért mégis csak valami elismerés. Van Munkácsy-díjam is, mondtam már? :)

Sőt, meg is mutatta. Nagy öröm volt anno beszélgetni vele. 

És akkor egy ki ízelítő az általa tervezett tárgyakból, figurákból: 


nagyon ritka tálas lány, mégis ezen kívül még két dekorral ismerem


a jól ismert hollóházi tálas lányok kőbányai darabjai, még kézi festéssel, nem matricával dekorálva


az éneklő lányok is ritkán bukkannak elő


A kettős tálas lány Pécsett is készült piros eozinnal, de ez egy kőbányai darab


A lány neve Edit, a fiúnak nincs neve. Amikor erről kérdeztük, mondta, hogy nem minden figurának adott nevet, sosem élő személyről mintázott és főleg stilizált figurákat készített. Ha csak mást nem kértek tőle, lásd mondjuk egy barokk figura Hollóházáról, az igazgató kérésére. 


Kőbányán nem sok vázája készült, de ez egy csodálatos darab. 


Kőbányai és hollóházi jelzéssel is ritka darab. 


a jól ismert pletykázók figura, ami a Híradástechnikai Egyesülés számára készült :)


a zsűrikönyvek tanúsága szerint ezeket a Herendi vázákat nem javasolták gyártásra, azért mi örülünk, hogy pár darab készült belőlük




2023. április 11., kedd

Kumpost Éva

 Kumpost Éva munkássága üde színfoltja a magyar kerámiának. Játékos figurái mosolyt csalnak az emberek arcára. Férje, Andróczi Alajos munkáit is ismerve, nagyon szívesen körülnéztem volna a műhelyükben.  Ígértem korábban egy válogatást a munkáiból, most pótolom. 

Végvári Gyulával és Németh Jánossal kezdte tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán, utóbbi így emlékezett meg róla 2005-ben, az emlékkiállítása kapcsán: 

"Éva a szlovák Birmajer - Kostka népi mesterek agyagfiguráiból indult ki. Agyaghurkákból építette - gyúrta első kis agyagszobrait. Ezek a kis karakterfigurák megfelelnek az anyagszerűségnek. A színes mázakkal megfestett, égetett kerámiák életből ellesett emberalakok, munka - ábrázolások."

kedvenc ördögöm


de a téma kifogyhatatlannak bizonyul:


természetesen angyalokkal is találkozhatunk a világában: 


az operaénekesnőt kíséri:




a zenekar :)


újabb téma és variációk

 házaspár 1. 


házaspár 2.

testvérek


karakterek a piacról


a hétköznapokból ellesett figurák mellett a történelemből és a mitológiából is merített:

Európa elrablása


Kentaur:


Dionüszosz


egy faun


Mózes


talán Don Quijote


Sárkányölő Szent György


egy flegma matador


Hát ki tud ellenállni egy lila szamárnak? :)


"Kumpost Éva sajátos, örömteli világot teremtett munkáiban. Kedves, Játékos hang volt a magyar kerámia művészetben." 

Pannon Tükör, 2005 március - áprilisi szám - Németh János

Érdemes itt megnézni a köztéri alkotásait is. 

2023. április 4., kedd

Veress Miklós 1. rész

Ma nem tárgyat, hanem egy embert hoztam. Csupa nagybetűvel. 

Veress Miklós a háború után alakuló porcelángyártás megkerülhetetlen alakja volt. Volt szerencsém megismerni őt élete utolsó éveiben és ezt a különleges barátságot nagyon köszönöm a sorsnak. 


A Kőbányai Porcelángyár Liget utcai műhelyében

Veress Miklós 1929 augusztus 2-án született Mezőtúron. Eleve azt hihetnénk, hogy ez predesztinálta, hogy kerámiával foglalkozzon, de ahogyan sokan mások, eredetileg ő sem erre a pályára készült. 

Pályája során viszont szinte az összes porcelángyár készítette a tervezéseit és a közel 10 alatt, amikor Finomkerámiaipari Művek művészeti vezetője volt, be is járta azokat, a kor iparművészeivel is szoros volt a kapcsolata. 

1969-ben készített vele interjút a Lakáskultúra, ezen keresztül szeretném bemutatni a pályája elejét. Nagyon szeretett a munkájáról (is) beszélni, tartott tőle, hogy elfelejtik majd, a magunk módján próbálunk ez ellen tenni. 

Lakáskultúra, 1969. 1. szám

Veress Miklós 12 éve dolgozik a magyar porcelániparban. Munkássága híven tükrözi azokat a változásokat, átalakulásokat és azt a fejlődést is, amelyeken a magyar porcelán az elmúlt évtizedben átment. 

 - Miért választotta a porcelántervezést életcéljául? 

- A magyar népi fazekasság egyik ősi központjában, Mezőtúron születtem. Az agyag szinte gyerekkorom óta elkísért. Első játékaim közé tartozott a sárral, agyaggal való foglalkozás. Gimnáziumi tanulmányaim alatt rajztanárom, Vároki Lajos javasolta, hogy művészeti pályára menjek. Engem akkor jobban vonzott a szertorna, testnevelő tanár akartam lenni. Érettségi előtt azonban eltört a karom és bár hetek alatt rendbe jött, mégsem mehettem felvételire. Így egy évig odahaza dolgoztam, s ez idő alatt bejártam több mezőtúri fazekas műhelyébe. Korongozni Badár Erzsikénél tanultam, itt ismertem meg először az alkotás örömét. Első hamutáljaim, vázáim, családtagjaimról készült szobraim indítottak el az Iparművészeti Főiskola felé. 

- Mezőtúr és a fazekasság a kerámiát jelenti, hogyan jutott a porcelánhoz? 

- Az első év elvégzése után - amely általános alapokat adott - még nem tudtam megtalálni a helyem. A főiskolán megismert porcelán vonzott ugyan, de döntő elhatározásra csak akkor jutottam, amikor egy főiskolai pályázatot megnyerve felkeresett Habuda Ádám, a Kőbányai porcelángyár igazgatója, s munkám ismeretében felajánlotta - másodéves voltam ekkor - hogy diplomám megszerzése után mint gyári tervezőt alkalmaz a vezetése alatt álló gyárban. Ez döntött, a porcelánszakot választottam. Borsos Miklós és Lőrincz István tanítványaként folytattam tanulmányaimat, s szereztem meg diplomámat 1956-ban. 

- Pályakezdés? 

- Amikor a kőbányai gyárba kerültem ott már gyártották első figurámat, az Éneklő kislányt, amely azóta is készül a gyárban. Szívélyesen fogadtak, s én törekedtem az előlegezett bizalomnak megfelelni. Fizikai munkások - festők - között dolgoztam az első években. ( Itt ismerte meg többek között Hofi Gézát is, aki ekkor itt dolgozott.) Igyekeztem jól megismerni a gyártás titkait, a technológiát. Elsősorban kisplasztikával foglalkoztam, mert akkor ezt igényelte a gyár. 


éneklő kislányok


bohócok gömbön - akkor kezdtem el gyűjteni őket, amikor kiderült, hogy Miklós tervezte


Don Quijote - téma és variációk - 1958

- Ma is elégedett a munkáival? 

- A főiskolán lényegében két tanárom hatása alatt álltam. Alkotásaimat ők inspirálták és korrigálták, hatásuk éveken át érezhető volt a munkáimon, sőt mondhatnám, azok az ő szellemükben fogantak és jöttek létre. Jó néhányat ma is gyártanak közülük, s meg kell mondanom, bizonyos jóleső szégyenkezéssel nézem már ezeket iskolás voltuk miatt.  ...   Ezek a szobraim zömükben naturálisak. Akkor ez volt a tudásom tetőpontja.  ...  Öt évet töltöttem el már gyári tervezőként, amikor úgy éreztem, hogy úgy tudom magam kifejezni, ahogyan érzem a mondanivalót. ... Számos kísérletet folytattam, különböző cső- és lapelemekből is készítettem porcelánszobrokat. Ezek az alkotásaim ma is közel állnak hozzám. 


kísérleti darab, elmondása szerint a Pécsi Porcelángyárban készítette - az ottani formakönyvben nem szerepel


galamb a Kőbányai Porcelángyárból


zergék a Kőbányai Porcelángyárból


kecske a Kőbányai Porcelángyárból

- A kisplasztikán kívül még mivel foglalkozik? 

- Tervezek használati tárgyakat is porcelánból. S a porcelánon kívül foglalkoztam samottból készült padlóvázák tervezésével is. 

...

- Az iparban dolgozó tervezőművész akkor végzi jól a munkáját, ha az ipar, kereskedelem és művészet hármas egységét tudja létrehozni. Mindig abból indulok ki, hogy amit tervezek, az használható, szép és gazdaságosan gyártható legyen. 

Az interjú idején még nem volt 40 éves Miklós. A Kőbányai Porcelángyárban 1969-től megszüntették a díszmű gyártást és a tervező kollektívát Hollóházára helyezték át. A tervezők továbbra is a budapesti Liget utcai műhelyben dolgoztak, de terveiket már Hollóházán valósították meg. 


Európa elrablása - 1984 - Hollóházi Porcelángyár

Az eredeti bika terrakottából és a megvalósult porcelán terv

Veress Miklós 1989-ben ment nyugdíjba Hollóházáról. Az ott töltött 20 év alatt rengeteg kisplasztikát és használati tárgyat, vázát készített. 

Miklós fia, Veress Tamás elkezdte rendszerezni édesapja munkásságát ezen a weboldalon, de korai halála miatt a teljes feldolgozás másra marad. A művész hagyatéka a Mezőtúri Túri Fazekas Múzeumba került. 

Miközben válogattam az illusztrációkat, újra és újra elcsodálkoztam a munkássága sokszínűségén és tulajdonképpen a munkái mennyiségén is. A jövőben külön posztot érdemelnek lovas, halas kisplasztikái, használati tárgyai, vázái, kőbányai és hollóházi porcelánfigurái. 


Szepesi Magda

 Egy újabb név. Viszont sajnos csak ennyi.  Szepesi Magda. Természetesen megint valami mást kerestem, amikor egy cikkhez tartozó képen ismer...