2023. március 3., péntek

Madarak faágon - Herendi porcelán - Hanzély Jenő

A tradicionális herendi vonal mellett az 50-es évek végétől a herendi tervezők törekedtek egyfajta megújulásra is. Míg a világban a jól ismert termékpalettát kérték és várták el a gyártól, a tervezők érezték, hogy új szelek fújnak a porcelángyárak felé is. A kor szelleme őket is megérintette.


62-ben Hanzély így gondolkodott: 

"Ha azt akarjuk, hogy Herend megtartsa vezető szerepét — márpedig ezt akarjuk! — akkor szakítani kell a csak a régihez való ragaszkodással.
Kétségtelen, előnyös népgazdaságunk számára, ha minél több munkát exportálnak. Márpedig a hagyományos figurák, régi dekorok sok munkát igényelnek. Nem helytálló egészen, hogy a külföldi vevők „görcsösen” ragaszkodnak a hagyományos herendihez."

62-ben a Veszprémi Naplóban így írtak róluk: 

"A fejlődés, a modernség mellett szólnak az ugyancsak az „átmenetet” képviselő szobrokat tervező Tóth János munkái, vagy Hanzély Jenőnek ugyancsak ehhez a kategóriához tartozó újabb műveinek egyik, az „Európa elrablása”. S ezek mellett egyre több helyet követelnek maguknak a műteremben, a művészek asztalán a modern figurák, új vonalú készletek — öt-hat évi szívós munka gyümölcsei. Ugyanis amíg a vita folyt arról, hogy milyen „ítéletet” hozzanak Herend ügyében, a gyár művészkollektívája — köztük elsősorban Hanzély Jenő, Horváth Éva, Brand Ágoston — önmagában már megvívta a harcot, s kimondatlanul is azt vallották: Herendnek fiatalodni kell — s nevelni a közönséget is!"

Hanzély többek között ezekkel az ágon ülő madarakkal próbálkozott: 

"Díjat nyert Hanzély Jenő „Kézimunkázó kislány”-a, az „Almavivő lány”-a, 1960-ban a „Gitáros nő” című munkája. 1961- ben a „Madarak ágon” című munkájáért első, a „Páros zsiráf”-ért pedig második díjat kapott az iparágon belüli országos kisplasztikái pályázaton. "





Csodálatos figura, modern dekorral. 

17 cm magas. 

Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy Herend ezen a vonalon csak elindult, de nem haladt tovább. A tervezők igazán mindent megtettek, hogy egy új formavilág is meghonosodjon, de a tradicionális vonal erősebbnek bizonyult. 
Herendről az a hír járja, hogy a remek archívumának köszönhetően bármit újra tud gyártani, ez azonban ezekre a darabokra éppen nem igaz. A kis modern állatfigurák már nem szerepelnek a repertoárjukban. Igazán kár. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szepesi Magda

 Egy újabb név. Viszont sajnos csak ennyi.  Szepesi Magda. Természetesen megint valami mást kerestem, amikor egy cikkhez tartozó képen ismer...